Begeleiding bij Dyscalculie

Begeleiding bij Dyscalculie:
Omdat Dyscalculie een leerprobleem is waar je je hele leven last van kunt hebben is het belangrijk dat je op een goede, intensieve manier wordt begeleid. Scholen, ouders en professionele organisaties spelen een belangrijke rol in deze begeleiding.

 

Scholen:
Vaak stelt een school vast dat een leerling moeite heeft met rekenen en daarom vragen ze een onderzoek aan bij een professionele instelling. Deze instelling gaat kijken of de leerling een rekenstoornis heeft en hoe deze het beste begeleidt kan worden. De school heeft dus een belangrijke rol in de begeleiding. Hieronder staan een aantal aandachtpuntjes.

  • Toon begrip voor de leerling (laat de leerling zich niet dom voelen)
  • Geef de leerling maatwerk (maak het niet te moeilijk en ook niet te makkelijk)
  • Zo min mogelijke rekenstrategieën (zo voorkom je verwarring en word het overzichtelijker)
  • Besteed aandacht aan wat goed gaat (complimenteer en benader leerling positief)
  • Leer gebruik rekenmachine aan (de rekenmachine is een groot hulpmiddel)
  • Spelenderwijs leren (biedt de leerling werkvormen zoals Tangram of Mastermind aan)
  • Vergroot de opdrachten (door een groter lettertype word de som overzichtelijker)
  • Zorg voor een rustige opmaak van het blad (zorg voor genoeg witruimte tussen de sommen)
  • Extra tijd bij toetsen/taken (door extra tijd kan de leerling zijn of haar werk beter afmaken)

“De hoeveelheid sommen die de leerling maakt is minder belangrijk dan de manier waarop de leerling de sommen maakt”

 

Professionele instellingen:
Instellingen zoals het R.I.D. stellen vaak het leerprobleem officieel vast door middel van een aantal onderzoeken. Zij ontwikkelen vaak ook een begeleidingsplan aan voor het kind. Als er een samenwerking wordt aangegaan met een kind dan gaat er een heel proces van start. De instelling heeft intensief contact met de school van het kind en de ouders/verzorgers om het kind zo optimaal te kunnen begeleiden.

  • Ze bieden begeleidingstijd aan (het kind krijgt een vaste begleider die een aantal uur per week met het kind oefent in het gebouw van de organisatie)
  • Ze bieden emotionele steun (psychologen, vertrouwenspersonen die het kind helpen)
  • Ze bieden andere hulp (inzet orthopedagogen = pedagoog die gespecialiseerd is in beperkingen)
  • Ze bieden praktische informatie aan (voor scholen en ouders/verzorgers)

 

Ouders/verzorgers:
De ouders/verzorgers hebben ook een belangrijke rol in de begeleiding van hun kind. De ouders zijn een veilige haven en een belangrijke ondersteunende factor.

  • Toon begrip voor je kind (geef het kind zelfvertrouwen, kleineer het niet)
  • Van signalen gedrag op en bespreek ze (is je kind ineens angstig, bespreek met de school)
  • Onderwijs jezelf op Dyscalculie (weet wat het inhoud, weet hoe je ermee omgaat)
  • Zoek hulp bij de school of bij een professionele instelling (doe het niet alleen)
  • Moedig je kind aan
  • Oefen rekenen op andere manier (neem je kind mee met boodschappen of laat hem werken op de computer)
  • Overleg met de school (wordt bekend met de manier waarop de school begeleid en pas dit zelf toe)

 

Dyscalculie behandeling RID:

Het RID is het Regionaal instituut Dyslexie en Dyscalculie. Deze organisatie helpt mensen met een taal en of rekenstoornis. Op hun site staat allerlei informatie over dyslexie en dyscalculie. Daarnaast staat er ook een grove beschrijving over het behandeltraject dat ze aanbieden. Hieronder staat dit stukje, ga voor meer informatie over dyscalculie naar https://www.rid.nl/dyscalculie/

 

Verloop van het behandeltraject

Kinderen worden bij ons individueel behandeld. Ze komen één keer per week naar het RID, voor een periode van ongeveer 9 maanden (30-35 behandelingen). Een behandeling duurt 40 minuten. De eerste 35 minuten gaat het kind met de behandelaar aan het werk en de laatste 5 minuten is er tijd voor overleg met de ouder. Tijdens dit overleg krijgen ouders terugkoppeling van de behandeling, uitleg van het huiswerk en tips voor thuis.

De continuïteit van de behandeling is belangrijk. De behandelaar heeft wekelijks contact met het kind en stemt de begeleiding goed op zijn of haar tempo en niveau af. Daarnaast is het oefenen thuis erg belangrijk. Aan de hand van een oefenschema en duidelijke huiswerkopdrachten werkt het kind met een oefenpartner (bijvoorbeeld een ouder) thuis aanvullend aan de behandelstof. De frequentie is 5 keer per week 20 minuten.

Behandeling

Wat is de behandelmethode van het RID?

Bij kinderen met dyscalculie zijn de bouwstenen, de basis getalvaardigheden, niet goed ontwikkeld. Hierdoor verloopt het proces van leren rekenen heel moeizaam, hebben deze kinderen weinig begrip van rekenprocedures en blijven ze langzaam en inefficiënt rekenen.  Het is belangrijk dat we tijdens een behandeling waarbij we werken met het programma ‘Calculie’ waarbij we teruggaan naar het begin: het verbeteren van het getalinzicht en het kweken van begrip van basis rekenprocedures. Pas als dit verbeterd is werken we aan het automatiseren van die rekenprocedures en het toepassen van die rekenprocedures bij moeilijkere sommen.